• Start
  • Lotus Informatie
  • Modellen
  • Esprit

Esprit

Te Koop: Originele Lotus Esprit Submarine

Bond Lotus EspritAutovisie meldt op haar website dat de ORIGINELE Lotus Esprit Submarine uit de Bond film "The Spy who loved me" geveild gaat worden.

Volgens het veilinghuis is de aangeboden Lotus de "enige volledig functionerende" Lotus-submarine die speciaal voor de onderwaterscènes in de Bond-film is vervaardigd. De auto, op de set 'Wet Nellie' genoemd, beschikt over een van de zes Lotus Esprit Series 1-koetswerken die tijdens de film uit 1977 voor de dienstauto van James Bond is gebruikt.

Het artikel kan je hier lezen op de site van Autovisie.

Esprit als hommage aan Ayrton Senna

EspritEen Car Wrapping bedrijf in Kempen Duitsland heeft een Esprit onder handen genomen als hommage aan Ayrton Senna. Naast het tunen van de motor door middel van een ander motor management, instelbare waste gates van Forge, een zelf ontwikkelde inlaatlucht koeler en twee sportkatalysatoren waardoor de pk's van 354 naar 492 worden getild, heeft men de buitenkant onder handen genomen. Met de 97T waarmee Ayrton in 1985 op Estoril zijn eerste F1 zege behaalde als template heeft men de Esprit van prachtig spuit en plakwerk voorzien.

Overigens werd tevens de 5-bak vervangen door een 6-bak en werden de remmen flink ge-upgrade.

Lees meer

Esprit (1976-2004)

De Esprit is gebaseerd op een prototype dat Giorgetto Giugiaro in 1972 bouwde op basis van een Lotus Europa. De wigvorm met scherpe hoeken is zeer karakteristiek. De eerste Esprits werden pas in 1976 afgeleverd. Het recept is gelijk aan dat van de new Elite en Eclat: backbonechassis a la de Europa met (nu in het midden) als motor de aluminium type 907 16-klepper met 1973cc en 140 pk en polyester carrosserie. In 1979 volgden enige detailverbeteringen zoals een voorspoiler, andere achterkant en velgen en in 1980 werd de 2.2 liter 912 motor geïntroduceerd. In 1980 maakte de serie 3 zijn opwachting in de vorm van de Turbo Esprit. Waar de non-turbo Esprit met zijn viercylinder het qua motorvermogen (niet qua wegligging) moest afleggen tegen de echte supercars, kon deze met 210 pk goed meekomen. Deze Esprit kreeg verder bekendheid als vervoermiddel van James Bond in "for your eyes only", met ski's op het dak. In 1981 verscheen de non-turbo S3. Van het eerste model Esprit (serie 1, 2 en 3) werden er ongeveer 6000 gemaakt.

1984 esprits

 

Lees meer