_q0c1509-d2785De laatste tests zijn nog bezig, maar nog even en dan gaat het F1 seizoen 2011 van start. Door het schrappen van de race in Bahrein, die voor 13 maart gepland stond, start het circus nu in Melbourne op 27 maart.

Net als altijd is er ook voor dit seizoen weer het nodige veranderd. Een aantal dingen springen daarbij in het oog. Na een jaar afwezigheid keert het Kinetic Energy Recovery System, ofwel KERS weer terug in F1. Met KERS wordt de energie die vrijkomt bij het remmen opgeslagen. Deze energie kan later weer omgezet worden in extra motorvermogen. Het voordeel spreekt voor zich: extra motorvermogen, maar daar staat weer het nadeel van het extra gewicht van het systeem tegenover.

Twee seizoenen geleden, toen het systeem door een aantal teams werd geïntroduceerd, is het geen groot succes geworden. Naarmate dat seizoen verstreek verdween het systeem van steeds meer auto’s.

Een aantal teams, waaronder Williams, Ferrari, Red Bull en ook Lotus Renault hebben in ieder geval al met het systeem getest.

Een van de teams, die geen gebruik van KERS zullen maken, is Team Lotus.

De dubbele diffuser, die met name Brawn GP, 2 seizoenen geleden, en Red Bull veel succes heeft gebracht, is vanaf dit seizoen verboden.

Nadat Bridgestone 14 jaar lang bandenleverancier is geweest wordt vanaf dit seizoen het rubber overgenomen door Pirelli. Ook Pirelli is geen onbekende in F1-land. Al 3 keer eerder leverde Pirelli banden aan F1-teams, voor het laatst in 1991.

Als gekeken wordt naar de afgelopen tests, dan lijken de Pirellis harder te slijten dan de Bridgestones en ook het verval in de rondetijden is groter naarmate de banden ouder worden. Dat kan weer leiden tot meer pitstops en dat maakt de wedstrijden alleen maar spannender.

Helemaal nieuw dit seizoen is de beweegbare achtervleugel. Dit speeltje is bedoeld om het inhalen te verbeteren. Door een druk op een knop kan de coureur de achtervleugel iets vlakker zetten, waardoor de downforce vermindert en de snelheid verhoogd wordt. Bij het remmen wordt de knop losgelaten, zodat met een beetje geluk ook de bocht nog gehaald wordt.

Als je de resultaten uit de afgelopen testsessie op een rijtje zet, dan beloofd volgend seizoen weer een strijd te worden tussen Vettel en Alonso, tussen Red Bull en Ferrari. En daarmee gaan ze verder, waarmee ze vorig seizoen zijn geëindigd. McLaren en Mercedes lijken op dit moment net wat te kort te komen op Red Bull en Ferrari en  ze moeten hopen, dat ze de achterstand snel inlopen.

Lotus Renault zal dit seizoen niet tot de top teams behoren, al hebben ze wel laten zien dat ze snel zijn. Voor zijn ongeluk Kubica en later zijn vervanger Heidfeld wisten nog een snelste dagresultaat neer te zetten. En als het meezit zullen ze misschien een podiumplaats meepikken.

Naast Heidfeld rijd ook de Rus Petrov dit seizoen weer voor Lotus Renault.

Team Lotus lijkt intussen het gat met de subtop gedicht te hebben en lijkt meer afstand genomen te hebben van HRT en Virgin. HRT is zelfs nog niet de baan op geweest met de nieuwe auto. Dit zal het seizoen worden waarin Team Lotus de eerste punten zal scoren!

Team Lotus zal ook dit jaar weer uitkomen met Kovalainen en Trulli.

De soap rond Lotus Renault en Team Lotus zal zijn ontknoping vinden op 21 maart, als de Britse rechter uitspraak zal doen of Team Lotus wel het recht heeft om deze naam te dragen. Dan zullen we weten hoeveel Lotussen er op de baan zullen komen.
In ieder geval laat komend jaar de terugkeer zien van het roemruchte zwart en goud en wellicht wordt deze samenwerking op termijn net zo succesvol als de eerdere samenwerking tussen Lotus en Renault in de jaren 80.

Mijn voorspelling voor dit seizoen? Het seizoen zal weer spannender worden dan het al spannende vorige seizoen. De verschillen liggen niet ver uit elkaar en alle teams zullen moeten leren omgaan met de technische veranderingen. Vorig seizoen was Vettel duidelijk de snelste van allemaal, maar gedurende het seizoen heeft hij nooit het kampioenschap geleid. Enerzijds door pech, maar ook omdat hij te gretig was. En de druk na het behalen van het kampioenschap zal nu ook des te groter zijn.

Alonso heeft zijn kansen op het kampioenschap in de laatste wedstrijd verspeeld, maar dat doet niets af aan de opmars, die hij maakte in het tweede gedeelte van het seizoen.  Vettel zal ook dit seizoen erg snel zijn, maar ik zet mijn geld toch op Alonso.

Ik verwacht dat Webber een succesvollere teammaat zal zijn dan Massa en dat Red Bull daarom de constructeurstitel zal pakken.

Nog even en we zullen het gaan zien.

5425108979_ec7cf908a7_b 5425111043_10c050f55f_b 5440596543_54135da020_b 5440596751_608425fa9a_b 5441809068_a05e5d1af8_b 5461366002_388242f0d7_b 5515371188_0e2b7aecfb_b _q0c1509-d2785 _q0c3897-614da _q0c3947-d6bd5 _q0c4282-2d7b9 _q0c9941-a9f93