TonyFernandesNadat het er in het voorjaar op leek dat Lotus F1 Racing en Group Lotus elkaar min of meer hadden gevonden, is inmiddels weer de pleuris uitgebroken. De oorzaak hiervan is dat de eigenaren van het Formule 1 team, onder aanvoering van teambaas Tony Fernandes, een deal hebben gesloten met David Hunt, de man die in 1994 de restanten van het toenmalige Team Lotus opkocht. Die resten heten Team Lotus Ventures Limited en zijn in feite een lege BV.

De achtergrond van deze actie is dan ook nogal ondoorgrondelijk, want Fernandes wist heel goed dat Hunt niet meer bezat dan een lege huls, namelijk het recht om onder de naam Team Lotus in te schrijven voor het F1 wereldkampioenschap. Verder mocht Hunt helemaal niets met de naam Lotus, en Fernandes nu dus ook niet. Dat weerhield hem er niet van om hoog van de toren te blazen met een groot persbericht over de terugkeer van Team Lotus. Niet bepaald slim, want hij weet ook heel goed dat bij Group Lotus alle nekharen onmiddellijk overeind gaan staan zodra de naam Team Lotus in beeld komt. Het duurde dan ook maar kort totdat Group Lotus met een persbericht kwam waarin zij duidelijk maken dat Group Lotus de enige rechtmatige eigenaar van de naam Lotus is. Niet voor niets heeft Fernandes voor 2010 een licentie-overeenkomst met Group Lotus gesloten om zijn team Lotus Racing te mogen noemen en zijn auto's als Lotus te mogen inschrijven. Kennelijk heeft hij daar niet voor teruggekregen wat hij nodig heeft. Waarschijnlijk heeft Lotus Racing het hele jaar reclame gemaakt voor Group Lotus zonder daar (substantieel) geld voor te krijgen. Het is niet zo gek dat Fernandes daarvanaf wil, maar het is ook niet bijster slim dat hij dat op deze manier denkt te kunnen doen. Fernandes heeft inmiddels een rechtszaak aangekondigd. De uitslag is met redelijke waarschijnlijkheid te voorspellen, want er zijn al vergelijkbare rechtszaken geweest tussen Group Lotus en David Hunt. Het zal vermoedelijk zoiets worden: de eigenaar van Team Lotus Ventures Ltd heeft het recht om een F1 team in te schrijven bij de FIA; de naam Lotus mag zonder toestemming van Group Lotus echter niet gebruikt worden voor de auto's, noch op enigerlei andere wijze promotioneel worden toegepast.

Dit alles is niet meer dan de start van een nieuwe ronde “onderhandelingen” voor 2011 tussen Group Lotus en Lotus Racing/Team Lotus. De realiteit is immers dat ze niet zonder elkaar kunnen: Bahar en de zijnen hebben de F1 keihard nodig voor hun marketingplannetjes en Fernandes c.s. kunnen niet zonder de Lotus naam omdat hun raceteam anders niet erg serieus overkomt. Het enige positieve is vooralsnog dat David Hunt ertussenuit is. Als ze er (weer) samen uitkomen, kan het F1 team ook echt Team Lotus gaan heten. Voor een jaar.....