Hazel ChapmanOp 13 december is onze beschermvrouwe en één van de oprichters van het merk Lotus, Hazel Chapman overleden.

Ze leerde Colin Chapman kennen in 1944, toen zij nog Hazel Williams heette en ze allebei pas 16 jaar oud waren. De basis van het merk Lotus werd gelegd in het jaar 1948, in de garage achter het ouderlijk huis van Hazel. Hier kreeg de eerste sportwagen, een special op basis van een oude Austin Seven, vorm. Omdat Colin door de week in militaire dienst zat, maakte hij in het weekend een lijstje met klussen voor Hazel, zodat het werk aan de auto kon doorgaan. Toen de wagen klaar was, begonnen ze samen trials te rijden, maar spoedig maakten ze een switch naar de circuits. Er volgden al gauw verbeterde versies van de Lotus, die prijzen wonnen in wedstrijden, met zowel Colin als Hazel aan het stuur. Dat leidde tot verzoeken om replica’s. In 1952 hakten ze de knoop door en werd Lotus een echt bedrijf, met Hazel Williams als mede-directeur en grootaandeelhouder. In 1954 trouwde het stel. Naarmate het bedrijf groeide, bleef Hazel nauw betrokken bij het reilen en zeilen en was zij directielid van onder meer Lotus Cars, Team Lotus en Lotus Components. Ook Formule 1 racen was een familie-aangelegenheid: waar team Lotus ging, was Hazel ook. Het echtpaar Chapman kreeg drie kinderen, twee dochters en een zoon, waarvan Clive als directeur van Classic team Lotus het meest bekend is. Eind 1982 werd Hazel Chapman weduwe toen haar man vroegtijdig overleed door een hartaanval. Het Lotus consortium werd vervolgens opgesplitst, maar zij bleef nauw betrokken bij het merk en hield het erfgoed in beheer. Dit werd enkele jaren later ondergebracht in Classic team Lotus, waar zij mede-directeur van was.

Hazel Chapman was sinds 1985 officieel beschermvrouwe van de Lotus Club Holland. Zij was vaak te gast op onze clubstand tijdens de Lotus Show op Donington, waar ze zich samen met Bette Hill (en de kleinkinderen) de stroopwafels goed liet smaken. De laatste jaren was ze aan huis gekluisterd, ze had het goed naar haar zin in haar eigen domein, het landhuis East Carleton Manor met zijn prachtige tuinen. Volgens welingelichte bronnen nam ze de Lotus Letters altijd met belangstelling door.  

Hazel Chapman is 94 jaar geworden.