20110918a_HTC_Dutch_GT4ASSEN (18 september 2011) – Ricardo van der Ende is de nieuwe kampioen van het HTC Dutch GT4 Championship. Hij finishte samen met teamgenoot Duncan Huisman (BMW M3 GT4) in de hoofdrace op TT-Circuit Assen als derde en is daardoor definitief niet meer te achterhalen door zijn concurrenten. Ondertussen behaalden Dick Freebird en Cor Euser tijdens de laatste race van het ADAC Masters Weekend hun eerste overwinning in het HTC Dutch GT4. Zij brachten hun Lotus Evora GT4 na een spannend gevecht voor Dennis Retera en Jan Joris Verheul (Aston Martin Vantage GT4) over de finish.


Bij het ingaan van de eerste bocht kwam de winnende Porsche 997 GT4 van zaterdag, bestuurd door Jan Lammers, in aanvaring met de BMW M3 GT4 van Simon Knap. Het weekeinde kwam daardoor voor Knap al in de openingsronde ten einde. Ook Lammers en zijn teamgenoot Phil Bastiaans konden vroeg inpakken. Na zes ronden parkeerde de oud-Formule 1-coureur de gehavende Porsche in de pitstraat.

Duncan Huisman lag – net als Stefano D’Aste (Lotus Evora GT4) in de Europese klasse – aan de leiding, maar kon Tom Coronel (BMW M3 GT4) niet achter zich houden. Kort nadat Coronel hem passeerde, schampte de FIA WTCC-coureur een bandenstapel, waarvan een band op de neus van de BMW van Huisman belandde. “Toen stuurde de auto niet meer als voorheen”, vertelde Huisman. “De wegligging was echt beroerd.”

Het was even de vraag of Van der Ende daardoor zijn kampioenschap wel op het erepodium zou kunnen vieren. Toch bracht hij na de rijderswissel de gehavende BMW als derde over de finish. “We hebben het vandaag op karakter gehaald”, sprak de nieuwe kampioen van het HTC Dutch GT4 tevreden. “Tijdens de pitstop hebben we acht seconden langer stilgestaan, omdat na de klap er van alles weer vastgezet moest worden. Als je kampioen wordt, wil je dat op het podium vieren. Gelukkig stond ik daar ook. Dit is echt geweldig!”

Nog voordat zij de pitstraat opgezocht hadden, vonden Dennis Retera en Dick Freebird hun weg langs Huisman. Na de rijderswissel lukte het Cor Euser de koppositie van Jan Joris Verheul over te nemen en pakte zo voor Freebird en hem de eerste overwinning in het HTC Dutch GT4. “We hebben er lang op moeten wachten, maar ik ben er heel erg blij mee”, vertelde Euser na afloop. “Dick legde een perfecte basis, had de banden goed gespaard en daardoor konden we na een geslaagde inhaalactie van mij er met de buit vandoor gaan.”

“Het was na de technische moeilijkheden van vrijdag een zwaar weekend”, vulde Freebird aan. “Maar we hebben ons niet uit het veld laten slaan en onze podiumklasseringen gestaag voortgezet. Deze overwinning is een geweldig einde van een zwaar weekeinde.”

Verheul wilde dolgraag zijn eerste winst van het seizoen boeken, maar hij wist Euser niet achter zich te houden. “Het was niet te doen, want in bepaalde bochten had ik tractieproblemen”, meldde hij na afloop. "Euser was in die twee bochten sneller en daar kwam hij er ook voorbij. Dat heeft hij goed gedaan. Jammer genoeg kostte het ons de overwinning.”

Speciale vermelding is er voor Henry Zumbrink. Als laatste gestart – vanwege een motorstoring in de kwalificatie – klom de BMW M3-rijder tot aan de pitstop op indrukwekkende wijze naar de derde plek. Maar nadat teamgenoot Rob Kamphues het stuur overnam, moest het duo een ronde voor het einde opgeven met een technisch probleem.

De volgende races in het HTC Dutch GT4 Championship zijn tijdens de Formido Finaleraces, 15 en 16 oktober op Circuit Park Zandvoort. Dan valt de beslissing in de Europese GT4 Cup en komt tevens het spectaculaire FIA GT3 Championship in actie.
20110918b_HTC_Dutch_GT4