Een consortium, met daarin onder andere Essent, wil de elektronische auto grootschalig introduceren.

Volgens de betrokken partijen moet het “de grote doorbraak van elektrisch rijden” worden in Nederland. Volgende week presenteren Essent, Lotus-importeur Van der Kooi, projectontwikkelaar United Momentum Group (UMG) en het Delftse InnoSys Engineering in Assen hun plan om Nederland aan de elektrische auto te krijgen.

Voorafgaand aan die bijeenkomst op het TT-circuit willen de betrokkenen maar weinig kwijt over het project. Volgens een woordvoerder van Essent is het de bedoeling dat “het kip-ei-verhaal” wordt doorbroken: er zijn geen elektrische auto’s omdat de infrastructuur ontbreekt en er komt geen infrastructuur omdat er nog te weinig elektrische auto’s zijn. Doel is de ultieme groene mobiliteit. “De accu’s in elektrische auto’s kunnen de stroom opslaan die met wind- en zonne-energie is opgewekt.” Een intelligent netwerk, een zogenaamd Mobile Smart Grid, moet volgens Essent het opladen van elektrische auto’s en het verrekenen van de kosten daarvan gemakkelijker maken.

Van der Kooi heeft een apart bedrijf opgericht voor de productie en import van elektrische auto’s. Samen met UMG en InnoSys, bekend van onder andere de Nuna-solarauto van Nuon, bouwt de Lotus-importeur momenteel aan een elektrische Lotus Elise. Dit voertuig acceleert binnen slechts 4 seconden naar 100 kilometer per uur en heeft een actieradius van 300 kilometer. Overigens introduceert het Amerikaanse Tesla zijn elektrische sportwagen, ook gebaseerd op een Lotus, binnekort op de Europese markt.

(bron: FEM business)