Lotus Eagle De British Motor show, die in juli 2008 wordt gehouden, is een attractie rijker: Lotus zal dan namelijk een totaal nieuwe 2+2-persoons sportwagen presenteren met middenachter geplaatste motor. Het nieuwe model, dat de codenaam Eagle draagt, komt tussen de Europa en de nog te introduceren opvolger voor de Esprit in het programma. De showroomintroductie is gepland voor 2009.

Voor de Eagle wordt een prijs van omgerekend 85 duizend euro genoemd, waarmee het een brug slaat tussen de Europa (66.603 euro) en de Esprit (prijsindicatie 160.000 euro).

Met de Eagle als extra model kunnen fans van het merk mooi doorgroeien en binnenboord worden gehouden zodra zij zich een duurdere sportwagen dan de Elise/Exige/Europa kunnen veroorloven, maar de Esprit nog buiten hun bereik ligt. De introductie van dat laatste model is uitgesteld tot 2010 omdat de nieuwe baas van Lotus, Mike Kimberley, de relatief betaalbare Eagle belangrijker vindt voor de revitalisering van het merk. Lotus is inmiddels begonnen met het testen van de Eagle. Voor de aandrijving zorgt net als bij de Elise/Exige een Toyota motor, maar dit keer 3,0 liter groot en voorzien van 6 cilinders. Hiermee (en met de in de vorige paragraaf genoemde prijsstelling) is de Eagle een directe concurrent van de Porsche Cayman; een positionering die de teleurstellende Europa niet waar wist te maken.

De krachtbron wordt net voor de achteras dwars geplaatst. Ondanks deze opstelling zegt Lotus dat de Eagle een 2+2-persoons sportwagen wordt. Feitelijk gaat het om een verlengd Elise onderstel. Voordelen hiervan zijn de korte ontwikkelingstijd en de daarmee samenhangende lage investeringen. Theoretisch zou Lotus ook het nieuw ontwikkelende Versatile Vehicle Architecture (VVA) kunnen gebruiken, waarbij het niet uitmaakt of de motor voorin of achterin wordt geplaatst, maar dat onderstel is niet op tijd productierijp. Lotus heeft nú dringend een extra model nodig. Van de zitplaatsen achterin moet overigens niet al te veel worden verwacht. Leuk voor als je kinderen naar school te brengen hebt of als je bent wezen winkelen, maar volwassenen hebben er niks te zoeken. Maar goed, dat geldt voor de meeste 2+2-persoons sportwagens en dat is geen enkele belemmering voor goede verkoopresultaten. Integendeel zou je haast zeggen, wat klanten vinden de extra bergruimte achterin juist wel handig.

Voor de styling van de Eagle heeft Lotus inspiratie opgedaan bij het eigen, uit 2001 stammende studiemodel M250. Toen wilde het merk ook al met een concurrent voor Porsche komen, maar het M250 voorstel werd verworpen omdat het ontwerp te kostbaar was. Nu blijft men technisch dichter bij de kleinere modellen, waardoor de Eagle relatief makkelijk op dezelfde productielijn in Hethel gebouwd kan gaan worden.

Bron: http://www.autointernationaal.nl/artikel.php?id=4830