Lotus Evora
Lotus Evora

De Lotus Evora is op 22 juli op de Londense autobeurs gepresenteerd.

De Evora is volgens Lotus de enige 2+2 met een middenmotor. Die krachtbron is een van Toyota afkomstige 3,5-liter V6 met 280 pk en een maximaal koppel van 342 Nm. De transmissie is een zesbak die eveneens van Toyota afkomstig is. Natuurlijk heeft Lotus zelf de motormanagement-software ontwikkeld. Die zorgt er voor de Britten onder meer voor dat makkelijker op toeren komen en beter aan het gas hangt. Verder werkt Lotus nog aan een close ratio-versnellingsbak voor de Evora.

In de beste Lotus-traditie is de Evora lichtgewicht: hij legt slechts 1.350 kilo op de schaal. Daarmee gaat de Evora in minder dan vijf seconden van 0 naar 100 km/u. De topsnelheid is 256 km/u.

Door de Evora wat luxer te maken dat de huidige Lotussen, hoopt Lotus meer klanten te trekken. Hij is niet zo kaal als we van Lotus gewend zijn. Zo is zelfs de simpelste Evora voorzien van lederen bekleding en rept Lotus zelfs over ‘premium’-materialen binnenin. Dat is weer eens wat anders dan een minimalistisch, racewagen-geïnspireerd interieur. “Het in- en uitstappen vergt minder atletisch vermogen en de auto is zo ontworpen dat 99 procent van de Amerikaanse mannen in het interieur past,” aldus Lotus. Om de instap te vergemakkelijken zijn bijvoorbeeld de raamlijsten smaller en opent de deur onder een grotere hoek.

Het ontwerpteam stond onder leiding van Russell Carr. De Vlaming Steven Crijns is verantwoordelijk voor het exterieur en Anthony Bushell deed het interieur. De meest in het oog springende details zijn de bijzondere vleugel en diffusor aan de achterzijde, de druppelvormige cabine en den ventilatieopeningen in de motorkap. Verder hebbende voorwielen een diameter van 18 inch en de achterwielen 19 inch.

De Evora wordt op een geheel nieuwe productielijn op de thuisbasis in Hethel gebouwd. Jaarlijks wil Lotus er 2.000 verkopen. Er wordt ook maar meteen aangekondigd dat een cabrio-variant op komst is.

Lotus Evora Lotus Evora Interieur Lotus Evora Interieur