20220528 133026 nof 280522 Eindelijk na twee jaar afwezigheid weer een leuk evenement op Circuit Zandvoort met bezoekers. Het Nationaal Oldtimer Festival vond plaats op zaterdag 28 mei als een zonovergoten dag al was de stevige wind nog behoorlijk fris. Natuurlijk ging onze belangstelling vooral uit naar de Lotus sportwagens. Een klein gezelschap clubleden kwam opdagen met hun Lotus en gebroederlijk stond er een leuke mix aan klassiekers en moderne Lotus sportwagens. De kameraadschappelijke sfeer maakt dat je uitgebreid ervaringen met elkaar uitwisselt over het wel en wee van onze sportwagens. Heel vaak gaat het ook over het leven, het werk, reizen en je ontmoet altijd weer nieuwe mensen. Bekende merken als MG, Jaguar, TVR, Triumph, Rover, Mini en een aantal exoten vielen te bewonderen.

Leuk waren de NSU TT en Prinz types. Er was een zeldzame BMW coupé te bewonderen en ernaast een aantal prachtige Saab Sonnet sportwagens die wel nieuw leken. Natuurlijk een enorme vloot Citroën DS, VW kevers en busjes en een mij onbekende one-off zo leek het, een Biota. Muziek werd gespeeld door een militaire band met zangers en zangeressen in WOII leger kleding en rondrijdend in een heuse leger Jeep. Er werden parades op het circuit gehouden voor wie het leuk vond zijn of haar auto eens rijdend te showen en om de sfeer te vervolmaken kwam er een Spitfire overgevlogen.

Tijdens het evenement werden races gehouden in de NK HARC 82-90 klasse die elk jaar nog lijkt te groeien en waarvoor veel coureurs belangstelling hebben om nog een beetje betaalbaar te kunnen racen. Ook de NK GTTC werd verreden met zeer competitieve sportwagens zoals onder meer de Porsches 911, MGB, Escorts RS, TVR, BMW en natuurlijk de Big Healey's. Stands met alle soorten smeer- en poetsmiddelen, gereedschappen, merk schilden en posters, kleding en modelauto's waren aanwezig. Bijzonder was een Italiaan die zelf Lego-achtige bouwdozen ontwerp en fabriceerde onder de naam LegoLucaCars met een grote mate van detaillering. Hij had de F1 RB 16 raceauto van Max Verstappen gemaakt in schaal 1:24 waaraan een prijskaartje hing van €.85. Bij Ironix heb ik zelf een groot formaat LOTUS embleem gekocht dat met een laser is open gewerkt uitgesneden in cortenstaal. Een mooi roestig oppervlak gemonteerd op een ronde rvs-plaat als achtergrond hangt straks aan de wand van mijn schuur. Versnaperingen en drank was er in overvloed en de wagen met espresso en cappuccino en de viskraam waren zo druk bezocht dat er geen moment pauze voor de mannen was. Al met al weer een leuk evenement wat zeker volgend jaar weer gaat plaatsvinden.

Foto's in de galerij