dsc 6311 nijmegen 20190929 Met de herfst in Nederland kan het twee kanten opgaan, qua weer. Indian Summer of Nat en Winderig. Bij het plannen van de Najaarsrit 2019, die we samen met Joost Römelingh hebben georganiseerd, hadden we ons gele en rode bladeren in de bomen voorgesteld die werden verlicht door die typische herfstzon, samen met kleurrijke Lotus-sportwagens die de kronkelende wegen van Nijmegen naar Someren en terug reden. Het laatste deel van die voorstelling was precies goed. Het eerste deel was dat niet.

De weergod die de leiding had over 29 september besloot om er een natte en winderige dag van te maken. Maar toen de eerste deelnemers aan de tour om 9.00 uur op Landgoed Brakkesteyn in Nijmegen aankwamen, was het meteen duidelijk dat Lotus-rijders uit speciaal hout gesneden zijn. Allemaal blije, lachende mensen vol positieve energie die volop zin hadden in het rijden van bochtige wegen ergens in het oosten van Nederland. En ach, wie heeft dan de zon nog nodig?!

Daarbij komt dat de eerste etappe van deze tour - een rit van ongeveer 100 km - naar De Hoijse Hoeve in Someren tenslotte eigenlijk best meeviel als het op regen aankomt. De wedstrijd die aan de tour was verbonden - wie maakt de meeste foto's van molens met zijn/haar Lotus ervoor - zorgde voor de nodige onderbrekingen want uiteindelijk waren er best veel molens te spotten. 

Voor de meesten was het vinden van de weg naar De Hoijse Hoeve een peulenschil - en voor sommigen niet - waar het personeel van het restaurant ons hartelijk welkom heette en goed voor de hongerige deelnemers zorgde. Aan tafel werden de foto's verzonden naar het vooraf opgegeven e-mailadres. En werd de gebruiksvriendelijkheid van TomTom voor het inlezen van de vooraf toegezonden routes aan de kaak gesteld.

Weer terug rijden naar Landgoed Brakkesteyn in Nijmegen, via soms gladde B-wegen, betekende nog eens 100 km rijplezier in een prachtig landschap. Aan de middag etappe was geen wedstrijd verbonden maar sommige deelnemers zaten zo in de flow dat ze het toch niet konden laten. Het personeel van het landgoed verwelkomde ons aan het einde van de rit net als ze 's ochtends deden en hielpen deze dag tot een geweldige dag te maken. Ondanks die knorrige weergod. Duidelijk werd dat er veel meer nodig is om de lach van het gezicht van een Lotus-rijder te vagen!

Het aantal molenfoto's dat werd ingediend oversteeg de verwachtingen van de organisatie ruimschoots. Na beoordeling van alle inzendingen was de uitslag als volgt. De eerste plaats was voor Ruud de Ridder en Sjaak Stam met maar liefst 11 verschillende molens! Cor en Floor Oldenziel eindigden als tweede en Victor en Kevin Asselberghs als derde. Alle winnaars kregen een mandje streekproducten van Betsie's Hof uit Heusden-Asten mee naar huis. En daarmee werd deze Najaarsrit, en voor velen ook het rijseizoen, op feestelijke wijze afgesloten. 

De foto's zijn te vinden in de galerij met dank aan Henri en Jack
Of op de facebook pagina van Jan Blom