Classic Wings and Wheels 2019Het tweejaarlijkse Classic Wings & Wheels gehouden op zaterdag 31 augustus was net als de editie 2017 zonovergoten en gevuld met een fraai gevuld programma met klassieke race en sportwagens en vliegtuigen.

In de paddock konden alle auto's goed bekeken worden en was een praatje met de coureurs en monteurs wat geanimeerd plaatsvond. De tribune langs het op de start en landingsbaan ingerichte circuit was de hele dag vol bezet met bezoekers.

De KLU had een Chinook helikopter neergezet waarin je vrij kon rondkijken en ernaast stond een Alouette helikopter als een historische verwijzing naar een deel van de Kon. Luchtmacht. In de lucht waren het de in formatie vliegende Fokker S11 die de show stalen. Het vliegtuig waarin toekomstige jachtvliegers hun eerst opleiding kregen.

De Harvard met de 16-cylinder stermotor was de volgende stap. De Antonov dubbeldekker die destijds door de Lufthansa werd ingezet voor passagiersvervoer vloog ook ettelijke malen voorbij en de liefhebbers konden een ticket kopen om mee te vliegen. De deelnemers die zich hadden ingeschreven voor de demo-rit konden zich ook een keer uitleven. De belangstelling was zo groot dat per keer wel zo'n honderd auto's tegelijk de baan opgingen. Dat leverde met de snelheidsverschillen en versmallingen in het circuit af en toe hachelijke situatie op maar niemand liep schade op. De demo van NKHGT, YTTC, formule 2 en 3 en enkele Le Mans sportwagens leverde een mooi schouwspel op.

Aan het einde van de dag kwamen de zijspan-races aan bod met prachtige machines en zwoegend bakkenisten die het voertuig in de bochten in bedwang hielpen houden. Het snerpende geluid van de voornamelijk 2-takt motoren was absoluut nostalgisch. Wat vooral weer opviel is de gemoedelijke en gezellige sfeer, de gastvrijheid en de overdaad aan echt goede koffie van de espressobar, de goed belegde broodjes tussen de middag; we kregen zelfs een hap Indonesisch, en er werden snacks en ijsjes uitgedeeld terwijl aan de verschillende bars bier, wijn en frisdranken onbeperkt konden worden gehaald. De terrassen waren dan ook goed gevuld met gezellig onderling gevoerde gesprekken en vaak ook met mensen die je niet eerder had ontmoet.

Het thema 100-jaar Bentley werd luister bijgezet met de meest uiteenlopende Bentley's en de modernste. De Vereniging KLu historische vliegtuigen had uiteraard aak zijn eigen stands en het nabij gelegen klooster produceert heerlijke wijnen die daar ook gekocht konden worden. Uit de eerste reacties op social media blijkt al hoe geslaagd deze 9e editie was en dat velen al weer uitkijken naar de 10 editie over twee jaar.

Een selectie van de foto's is hier te vinden.