Spa Classic 20180518Spa-Classic vond dit jaar plaats van 18 t/m 20 mei en voor mij het begin van elk autosportseizoen. Door omstandigheden en het zeer grote aantal foto's dat ik maakte met hulp van Jack Enters die er ook was alsnog een beeldverslag van dit grootse evenement.

Niet te verwarren met Spa Summer Classic want een maand later op Spa-Francorchamps gehouden wordt en waar ik zeker ook een keer naar toe zal gaan. Net als vorig jaar heeft de organisatie Peter Auto een mooie paddock voor de LCH ingericht op het binnenterrein waar zo'n acht Lotussen in pasten.

Op een gegeven moment waren er wat meer auto's zodat we de hekken maar iets hebben verplaatst. We stond naast de Parc Fermé en langs de opstelroute voor racewagens en de vrij rijden sessies. Bijzonder is de gezellige en gemoedelijke sfeer op dit circuit en alsof het zo moet zijn net als voorgaande jaren hadden we prachtig weer. Waarom ik Spa-Classic ook zo fantastisch vind is dat hier heel bijzondere racewagens van de Group C komen die je zelden ziet. Zo was er een als nieuw uitziende en woest klinkende V12 Jaguar XJR15, de Le Mans winnende Jaguar XJR8, maar ook de Spice SE92 die door Michiel Campagne en Allard Kalf werd gereden en een tijd lang op de eerste plaats lag tot de motor het begaf.

Natuurlijk beroemde Porsches zoals de 962C of een Peugeot 905 EV1B of exoten als een Gebhrdt C91 waar Michael Lions vaak succesvol mee racet. Zo was er een bizar uitziende Intrepid RM1of de bij onbekende Tiga of GKW 862-C2, een Argo JM19C, een Sthemo SM, maar ook een NissanR90-CK. In de andere klassen opvallend veel Ford Escort RS'en, woest klinkende Ford Capris RS 2300 en 2600, Mustang Shelby's, Porsches 911, 930, 934, 935, MW's waaronder de fameuze M1 maar ook Elava's, Chevrons, Chevrolets, Toi, Lola's, Jaguars, Alfa's, Mercedes-Benz, Cheetah's, Osella's, Ferrari's en natuurlijk Lotus 26R's, Elevens en een fraaie Europa en een Lotus 30 en nog veel meer.

Piet van Loon gaat er elk jaar met zijn camper naartoe en had voor de gelegenheid twee fraaie spandoeken opgehangen; een in de Gold Leaf uitvoering en de andere met de Lotus Europa erop. Onze eigen vlootschouw had meer dan voldoende belangstelling met meerdere Elises, Evora's, Esprits, een M100, twee Exige-S en verder de Lotus Eleven waarmee Luc van Nistelrooij kwam aanrijden en Cor die zijn oranje zelf gebouwde Exige bestuurde.

Alle foto's van dit evenement, en dat zijn d'r heel veel als je een accreditatie hebt, zijn terug te vinden op m'n site: www.henrivangelderfotografie.nl