Historic Grand PrixDe zesde editie van de Historische GP Zandvoort stond in het teken van Lotus omdat 50 jaar geleden Jim Clark de GP van Zandvoort won met de net nieuwe Lotus 49. Op donderdagochtend werd deze racewagen net als 50 jaar geleden vanaf garage Davids (nu Dirk van den Broek) door de binnenstad naar het circuit gereden waarvan filmpjes op Facebook en YouTube te zien zijn.

Die F1-racewagen was dit weekend present en reed als 50 jaar geleden zijn iconische rondjes. Zaterdag hoosde het nog flink en werd zelfs code rood gegeven vanwege te vele regen. Zaterdag en zondag waren als altijd weer prachtige zonnige dagen met heel veel publiek.

Door omstandigheden kon ik alleen op zaterdag een deel van de dag aanwezig zijn dus hopelijk hebben andere clubleden nog mooie foto's gemaakt. Zaterdag begon de racedag met een zeer heftige crash met een F1 racewagen van de Fransman David Ferrer. Bij het uitkomen van de Arie Luijendijkbocht net voor het rechte eind crashte hij op volle snelheid met zijn March 701 uit 1970. Na reanimatie werd hij per ambulance vervoerd naar een ziekenhuis in Amsterdam. Hopelijk komt het weer goed met hem maar de totaal vernielde racewagen maakte duidelijk dat de klap enorm geweest moest zijn. Na de herstart was eis daarna niets ernstigs meer gebeurd en kon volop genoten worden van een zeer gevarieerd programma waaraan nu ook F3 racewagens waren toegevoegd. Het jubileumjaar voor de Lotus 49 werd luister bijgezet door de fraaie overwinning van de Lotus 25 met de ervaren Andy Middlehurst aan het stuur. Ook de 2e plaats was voor de Lotus 21 van Peter Horsman terwijl de 3e plaats ging naar de Cooper T53 van William Nuthall.

De inmiddels traditionele parade door het centrum van Zandvoort werd ingeluid met het optreden van de beroemde Lotus 49 waarvoor luid geapplaudisseerd werd. Verschillende clubleden hadden de eer in de Lotus stoet mee te rijden met hun Lotus, om nooit te vergeten. Hiervan is een leuk filmverslag te zien op de Facebook pagina van Circuit Zandvoort. Ook voor de coureurs blijkt dit onderdeel een van de hoogtepunten te zijn waaraan zij maar al te graag deelnemen met hun racewagen.

Foto's van de zaterdag staan in de galerij.