Spa ClassicSpa Classic vond plaats van 13 t/m 15 mei. Het stond al langer op mijn wensenlijstje en het was een geweldig evenement met zeer interessante sport en racewagens. Wat te denken van een enorme collectie Ford Capri's; zelfs die van Jochem Mass (en nog steeds in zijn bezit) deed mee en hij rijdt zelf met deze wagen tijdens Goodwood Revival in september a.s. Echt indrukwekkend was de groep C1 en C2 racewagens die ik slechts eenmaal heb zien rijden tijdens de Historisch Gran Prix Zandvoort van 2014.

Dankzij mij foto-accreditatie kon ik fraaie actiefoto's maken bij La Source, Les Combes, Bruxelles de startlijn en de paddocks. Veel exoten waren in actie te bewonderen zoals de Porsche 910, 962C, 356 B Carrera Abarth maar ook de fameuze Peugeot 905 EV1B en de Jaguar XJR-14 waarmee Jan Lammers en Jacky Ickx ooit de 24H van Le Mans wonnen. Uiteraard was er een enorm veld aan Lola's, March, bijzondere Ferrari's en Alfa Romeo's een flink aantal Jaguar E-types, Austin Healeys, een enkele TVR. Lotus was bescheiden vertegenwoordigd met een paar Elevens, Elites maar vooral de Lotus 30 die het destijds tegen de V8 CanAms moest opnemen maar nooit succesvol is geweest. Wel een bijzondere verschijning om nu eens rijdend te zien. Van der Kooi had met de organisatie een mooie display voor Lotus-rijders georganiseerd en per dag waren er verschillende clubleden en nieuwelingen die zich in de 'Norfolk Paddock' opstelden. Het was vrijdag nog lekker warm en zonnig maar zaterdag was het bere koud met slechts 9 graden C en zondag maar 13 graden.

Weer een aantal bekenden maar ook nieuwe gezichten gezien en gesproken. Dat geeft wel een extra dimensie aan het evenement en voor mij handig om niet voortdurend de zware foto-rugzak te hoeven dragen. Het was buitengewoon sfeervol en gezellig en ik kan iedereen aanraden volgend jaar en verder van deze unieke aanbieding gebruik te maken. Ook het vrij-rijden op Spa-Francorchamps is een belevenis en ik ga dat volgend jaar zeker weer doen. De belangstelling was bijzonder groot want veel sessies waren al uitverkocht en er waren elke dag zo'n vier mogelijkheden. Dat krijgen ze op Circuit Park Zandvoort nog niet voor elkaar en dat terwijl in Spa één sessie €.100 kost terwijl LCH en HARC-leden doorgaans voor ca. €.40 een sessie kunnen doen!? Dat Spa-Francorchmaps echt een once-in- your-lifetime-experience is zal daar misschien wel mee te maken hebben.

Dat dit weekend Max Verstappen op zo'n bovenaardse wijze, in de voor hem nieuwe red Bull F1 racewagen, als jongste ooit en enige Nederlander meteen de GP van Barcelona wint was ook op Spa het gesprek van de dag. Voor het eerst begin ik de F1 nu ook interessant te vinden dus ga ik op 4 of 5 juni toch maar naar de Max Verstappen dagen op Zandvoort. Op de TV in het F1 restaurant werd ook permanent de Historischer GPO van Monaco uitgezonden en dat was ook een feest om te zien, zeker toen Andy Middlehurst in de Lotus 24 al snel de Ferrari voor hem straatlengtes achter zich liet en overtuigend die race won. Kortom het was een Maximaal weekend en zonder meer voor herhaling vatbaar.

Foto's in de galerij.