Elise 20 jaarDe maandelijkse Pub Meet was deze keer gewijd aan 20 jaar Elise, gebouwd door Bugatti toen deze nog eigenaar was van Lotus en een team creatieve auto-ontwerpers. Dat was voor Jan van der Kooi voldoende aanleiding om eens flink uit te pakken.

De opkomst was geweldig en de aanblik van zoveel Elises en een Opel Speedster (volgens Jan misschien nog wel meer Lotus dan wij beseffen) demonstreert dat Lotus vooral dankzij dit model nog steeds bestaat. In de topjaren werden er wel 30 of meer per jaar in Nederland verkocht. De BPM heeft zeker volgens Jan directe gevolgen gehad op de aanzienlijk hogere prijs en de terugval van de verkopen, maar met de introductie van de Elise S3 lijkt er een kentering te zijn.

Enthousiast vertelde Jan dat de Elise in 95 uitkwam toen hij nog geen rijbewijs had, hij was toen 16. De Elise is wel meteen in zijn geheugen blijven hangen als de droomauto. De S1 is volgens Jan om meer dan één reden de sportwagen met een echt rijders eigenschappen vanwege het kale en pure karakter van de auto. De latere modellen zijn zwaarder geworden met meer extra's, luxe en ook zwaardere motoren terwijl de rijeigenschappen onveranderd hoog en bijzonder bleven.

Om een Elise en andere Lotussen te verkopen moet je niet zozeer daarover praten met een klant maar je moet ze laten rijden en beleven wat het is om een Elise te sturen. Hij heeft zelfs eens een Elise verkocht aan een Porsche-rijder die zich in de Elise pas echt kon uitleven. De instemmende blikken en glimlachen van Jan's gehoor maakten weer eens zichtbaar hoezeer de Elise een trouwe schare autoliefhebbers heeft en de S1 stijgt weer in belangstelling, zeker omdat deze sportwagen nog een stuk beter gemaakt kan worden met onderstelcomponenten van de latere Elises.

Het was weer een geslaagde middag en ook nog eens prachtig weer om voldaan open naar huis te rijden.

Foto's van dit evenement zijn te vinden in de galerij