Brands HatchDe tweede keer dat ik naar het Lotus Festival op Brands Hatch (15 en 16/8) ben geweest, deze keer samen met Hans Mulder in zijn fraaie French Blue Elan M100. Het was weer een bijzonder sfeervol en gezellig evenement wat zijn intieme karakter ontleent aan allereerst de vriendelijke Engelsen maar ook aan de ligging van het circuit. Op veel centrale plaatsen kijk je zo op meerdere bochten van het circuit  en kun je de races goed volgen. Met de Ferry vanuit Duinkerken naar Dover ben je in zo'n anderhalf uur al in Brands Hatch, maar op de heenweg hebben we de ferry Hoek van Holland - Harwich genomen om er nog een paar extra dagen in oost Engeland aan vast te knopen.

Dat verklaart waarschijnlijk dat je nogal wat clubleden tegenkomt en veel Belgen voor wie de oversteek al helemaal dicht bij huis is. De organisatie door The Lotus Forum en Lotus Elan Central (Elan M100) had gezorgd voor speciale plekken om de Lotus sportwagens per type te groeperen. Een grote schare Esprits (40 jarig jubileum), Elises, Exiges, Elan M100, Lotus Cortina, Lotus Omega en Carlton, Excels, Eclats was te bewonderen. Her en der stonden Evoras met op zondag een hele groep Sevens zodat een mooi overzicht van wat Lotus in de loop der jaren heeft gefabriceerd te bewonderen viel.

De races met verschillende klassen vormen een prettige afwisseling met het slenteren langs de vele standjes met onderdelen, boeken, memorabilia en tuning bedrijven. Vreemd genoeg stond er slechts één Elan S3 terwijl het dit jaar toch 60 jaar gelden is dat de 1e Elan gepresenteerd werd!? Ook Classic Team Lotus had een wel erg magere stand met slechts de Lotus 87 en een Gold Leaf Elise. |De andere F1 racewagens waren in reparatie vertelde Clive Chapman toen we voorafgaande aan het Lotus Festival bij hem langs gingen in Hethel. Al met al toch weer erg genoten al hebben we met veel anderen een B&B opgezocht en niet het kampeerveld op het circuit met zaterdagavond een pop-band.

Leuk was ook om de nieuwe Lotus Evora 400 live te zien. Ik mocht de motor even uitproberen en die klonk zowel in de standaard en sport mode prachtig qua uitlaatgeluid, maar in de race mode leek het wel een zware Aston Martin V8. Een Exige S rijder was erg weg van de motor maar ook de nieuwe look met de agressievere neus, het is maar waar je van houdt. Volgend jaar ga ik zeker weer als een soort jaarlijks Lotus uitje want alleen al het rijden naar en in oost Engeland is een feest, daar voel je pas dat de Lotus op die landweggetjes tot ontwikkeling is gekomen.

De foto's staan in de galerij.