Oppepper 24 april

Deze dag is voor mij geweldig en bijna onvergetelijk

Stichting "De Oppepper" is een organisatie die wensen van chronisch zieke mensen en hun omgeving vervullen. De stichting werkt op basis van vrijwilligers en verzorgt in overleg en samenwerking met de familie en alle verzorgenden een moment om niet meer te vergeten. Het doel is om betrokkenen even uit de dagelijkse sleur te halen en hen een bijzondere dag te geven ... even er uit ... even opladen ... even genieten in een andere omgeving.

Zo ook op 24 april 2009. Op initiatief van de moeder van Maurice werd er een prachtige dag georganiseerd door stichting De Oppepper. Maurice is een jongen van 24 jaar oud en wordt van maandag t/m vrijdag buiten zijn ouderlijk huis begeleid vanwege autisme. In het weekend is hij thuis bij zijn familie. De laatste jaren zijn bijzonder zwaar geweest voor Maurice, maar zeker ook voor zijn familie. Dit is de reden dat stichting De Oppepper een speciale oppepperdag heeft georganiseerd.

Net als ieder ander heeft Maurice een aantal dromen. Een daarvan is ooit eens te rijden in een echte sportauto; een Lotus, een auto die hij regelmatig op internet bekijkt. Lotus Club Holland werd benaderd om te helpen vrijwilligers te vinden die hun auto ter beschikking zouden willen stellen. Op de website van LCH stond een oproep voor vrijwilligers en twee Lotus eigenaren hebben op de oproep gereageerd: Frans Lustermans (Elise S2) en Gaston van Leeuwen (Elise S1).

Op vrijdag 24 april ontmoet ik Frans bij een benzinestation ter hoogte van Muiden. Het is prachtig weer en beide auto's zijn natuurlijk dakloos. Na een korte kennismaking rijden we samen op naar Heemskerk, de woonplaats van Maurice en zijn familie. Hier worden we met open armen ontvangen. Ongelovige en bewonderende blikken worden naar beide auto's geworpen. Maurice is compleet verrast en moet een moeilijke keuze maken: in welke auto wil hij het liefst meerijden? Na lang wikken en wegen besluit hij in de S2 van Frans te stappen. Zijn broer Patrick stapt bij mij in de S1. De overige familieleden stappen in de volgauto's van stichting De Oppepper en proberen de beide Elises niet uit het oog te verliezen. Er wordt gereden richting Lelystad, waar een tweede wens van Maurice in vervulling zal gaan: vliegen! Beide passagiers in de Elises genieten van de snelheid en het open rijden. Tijdens een tussenstop voor een passagierswissel in de S1, zien we Maurice met een prachtige "Big Smile" naast Frans zitten. Geweldig om te zien hoe iemand zo kan genieten.

Aangekomen op vliegveld Lelystad worden we ontvangen door de Wooning Aviation, een organisatie die rondvluchten organiseert. Na een kop koffie met gebak volgt er een korte uitleg over wat er gaat gebeuren. Maurice mag twee personen aanwijzen die met hem en de piloot mee mogen op rondvlucht; wederom een lastige keuze, maar uiteindelijk mogen zijn moeder en broer instappen. Intussen heeft de piloot met succes aan de luchtleiding verzocht twee burgervoertuigen toe te laten op het vliegveld voor een kleine fotosessie. Dit heeft, zoals te zien is op de foto's, mooie shots opgeleverd; een mooie herinnering aan een bijzondere dag.

En wat een waanzinnig mooi stukje asfalt op zo'n vliegveld ... waren alle wegen maar zo mooi strak! Tijdens de rondvlucht hebben Frans en ik nog een aantal geïnteresseerden een ritje met een Lotus aangeboden; met het prachtige weer was dat natuurlijk volop genieten. Nadat we afscheid hebben genomen van de piloot, was het tijd om de dag af te sluiten met een diner. Dit vond plaats in een restaurant in Weesp. Echter, voor vertrek van vliegveld Lelystad zijn er nog een paar minuten uitgetrokken voor een paar foto's met de twee Elises als herinnering aan deze bijzondere dag. Na de fotosessie nam Frans afscheid en vertrok richting Friesland.

Het Italiaanse diner was goed verzorgd en de sfeer was prima. Het was duidelijk dat iedereen een heerlijke dag heeft gehad en Maurice heeft twee wensen in vervulling zien gaan: rijden in een Lotus en een rondvlucht in een vliegtuig. Om met de woorden van Maurice af te sluiten: "Deze dag is voor mij geweldig en bijna onvergetelijk". En om eerlijk te zijn geldt dat voor ons allemaal.

Geschreven door: Gaston van Leeuwen
Het bestuur dankt Gaston en Frans voor de deelname.
Foto's staan in de galerij.