Terug van weggeweest, want jawel, ook in het F1 tijdperk blijken we terecht te kunnen op het Zandvoortse asfalt. Op zondag 5 november gaan we weer kijken wie de beste Lotus stuurman of -vrouw is. Naast de toegangsweg van circuit Zandvoort ligt het “oude” slipschoolterrein van Rob Slotemaker. Ja, precies daar waar “Jantje” Lammers op zeer jonge leeftijd net over het stuur heen kijkende zijn slip en driftrondjes draaide in – onder meer – een heuse Simca 1000. De beelden zijn te vinden op Youtube. Op dit terrein vol race-herinneringen vindt na een onderbreking van enkele jaren weer onze Slalom Workshop, plaats. Het is een terrein van ongeveer 200 meter lang en 50 meter breed waar we de proeven uitzetten.
Aanmelden doe je via het formulier op de website.
In de ochtend starten we met de remproef en het leren “a cheval” te stoppen. Je rijdt zo hard mogelijk over een recht traject met aan het einde twee pylonen. Dáár moet je stilstaan met naast je linkerdeur de ene pylon en naast je rechterdeur de andere pylon. In ieder geval moeten de pylonen tussen je voor- en achterwiel staan als je stilstaat. Dit is als voorbereiding op de middag, waar je dat bij de finish van de slalom ook moet doen. Hoe later je remt, hoe meer tijdwinst je boekt, maar ook hoe meer risico je loopt de pylonen voorbij te schieten. Een andere proef is het ronden van een pylon, met behoud van snelheid door te driften. Je moet om een pylon heen en hebt de keuze: driften met meer meters, meer toeren en meer snelheid, of sturen, rollen en minder meters maken? Waar haal jij je tijdwinst uit? De laatste proef in de ochtend is een korte slalom op een met pylonen uitgezet traject. Je gaat het zojuist geleerde oefenen, je vaardigheid vergroten en je auto meer en meer “aanvoelen”. Er wordt al echt scherp gestuurd, gedrift, gerold en geremd, met als doel de snelste tijd.
Na de lunch halen we de stopwatches erbij en is het serieuze competitie. Op het uitgezette traject van ongeveer 350 meter doen we eerst een “walk-over”. We lopen het traject gezamenlijk en kijken goed naar de positie van de pylonen, het punt van driften of rollen, natuurlijk het verloop van de route en het finishpunt. Pylon omrijden is straftijd (of geen meting), doorschieten bij de finish betekent dat je de auto in de achteruit moet zetten en alsnog moet stilstaan met de pylonen náást je. Dit alles gaat met een snelheid die overwegend ligt tussen de 30 en 40 km/h. Je ziet het al: je moet het niet hebben van veel vermogen, maar van stuurmanskunst. Daarom is de Slalom Workshop ook zo heerlijk veilig en tóch erg competitief. In de afgelopen jaren hebben we een “vaste winnaar” gekend, die met een standaard Elise S1 de andere deelnemers te snel af was. Ben jij degene die hem dit jaar de beker uit handen houdt? Aanmelden doe je via het formulier op de website.
Als het regent op 5 november dan gaat het evenement gewoon door want wat is er mooiere als de baan echt nat is.